Gladsaxe Ny Skøjtehal

Kultur/Idræt


Projektets arkitektoniske hovedanslag er motiveret af ønsket om at formgive hallen med et dynamisk formsprog, så den udtrykker sig klart som en kulturbygning til sport og bevægelse.

Den samlede bygningsform med en vandret underopdeling af facaden giver bygningen et stærk arkitektonisk udtryk. De rundede hjørner afspejler skøjtebanens form, og associerer til den fart, dynamik og bevægelse der er i skøjtesporten. Derudover går bygningens afrundede form i dialog med den gamle skøjtehals buede tagform og hjørner.

Forpladsen og den tilbagetrukket hovedindgang er placeret på bygningens nordøstlige side mod Isbanevej og kobler hallen på de øvrige idræts- og kulturinstitutioner. Forpladsen er bearbejdet bl.a. med en cirkulær bænk med beplantning, cykelparkering, skur der afspejler hallens geometri og aftegninger på belægningen.  Disse ”skøjtespor” afspejler skøjtehallens funktion og inspirerer til bevægelse. Vi har taget udgangspunkt i selve skøjtebevægelsen henover isfladen, og fundet inspiration i de smukke figurer der tidligere var en fast del af konkurrenceprogrammer. Den nye skøjtehal har åbninger mod tre verdenshjørner, der giver et godt udsyn og visuel samspil med omgivelserne.

Facaden består af en bånd i riflet beton i der løber hele vejen rundt i stueetagen – kun punkteret af åbninger af døre og vinduer. Den øvre facade beklædes med to gennemgående bånd af perforerede sinusplader af genbrugsaluminium i en varm, lys metalfarve, der slynger sig hele vejen rundt om bygningen, og danner en fin kontrast til den grå og matte beton. Betonen udføres med profilering af sinusbølger, hvorved facaden opnår en helhed.

Derudover har bedømmelsesudvalget for konkurrencen fremhævet bæredygtighedstiltag, tekniske installationer, arkitektoniske løsninger og robusthed. Et eksempel på dette er f.eks. anvendelsen af overskudsvarmen fra køleproduktionen af skøjtehallen til varmeforsyningen af hele hallen. Et andet eksempel er brugen af effektive stålbjælker således halrummets højde minimeres. Dette optimerer bygningens materialeforbrug såvel som fremtidigt energiforbrug.

Areal: 5500 m²

Bygherre: Gladsaxe Kommune


Arkitekt: BBP Arkitekter


Landskab: Thing Brandt Landskab


Ingeniør: MOE

Entreprenør: Jönsson Entreprise